Wat is het?

Wat is het NT2-staatsexamen?

Anders dan bij het inburgerexamen, richt het NT2-staatsexamen zich het meest op de Nederlandse taal. Het NT2-examen is vooral bedoeld voor mensen die de Nederlandse taal op een wat hoger niveau willen leren, waardoor zij volwaardig mee kunnen doen in de Nederlandse maatschappij. Zo kunnen zij met het NT2-diploma bijvoorbeeld een Nederlandse opleiding volgen of kunnen zij een baan vinden waarbij het spreken van de Nederlandse taal van belang is. Als je het staatsexamen hebt gedaan hoef je geen inburgerexamen meer te doen.

Wat kan ik er mee?

Wat kan ik met mijn NT2-diploma?

Het NT2-examen kan op meerdere niveaus (programma’s) gedaan worden. Hoe hoger het niveau, hoe meer mogelijkheden er zijn op het gebied van studie en werk.

Programma I

Als je een NT2-diploma programma I haalt, dan is jouw kennis van de Nederlandse taal voldoende om werk op mbo-niveau te doen. Je kan dan denken aan werk in de zorg, sommige technische beroepen, de ICT, enzovoorts. Ook kan je met een NT2-diploma een beroepsopleiding doen aan een Nederlandse mbo-school. Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Let er wel op dat opleidingen nog andere eisen kunnen stellen dan alleen een NT2-diploma.

NT2-staatsexamen programma I staat gelijk aan taalniveau B1 van het Europees Referentiekader (ERK) / Common European Framework of Reference (CEFR)

Programma II

Met een NT2-diploma programma II is jouw Nederlands goed genoeg om te kunnen werken en/of te studeren op hbo, of op universitair niveau. Het examen voor programma II is dus moeilijker dan het examen voor programma I. Met een ‘programma II’-diploma kun je je aanmelden op een Nederlandse hbo-school of op een Nederlandse universiteit. Hbo staat voor hoger beroepsonderwijs. Let er wel op dat bepaalde opleidingen nog andere voorwaarden kunnen stellen aan je aanmelding.

NT2-staatsexamen programma II staat gelijk aan taalniveau B2 van het Europees Referentiekader (ERK) / Common European Framework of Reference (CEFR)

Belangrijk

Wat moet ik nog meer weten?

Als je vóór 1 januari 2015 inburgeringsplichtig bent geworden, dan bestaat het NT2-staatsexamen voor jou uit vier onderdelen;

  1. Schrijven
  2. Lezen
  3. Luisteren
  4. Spreken

Ben je na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig geworden, dan bestaat jouw examen uit zes onderdelen;

  1. Schrijven
  2. Lezen
  3. Luisteren
  4. Spreken
  5. Kennis Nederlandse Maatschappij
  6. Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

Voor elk onderdeel doe je één examen. Als je alle examens hebt gehaald dan krijg je je NT2-diploma.

Hier nog een filmpje over het NT2-examen. Let op!! Het filmpje is uit 2012 en vertelt nog niet over de twee nieuwe examenonderdelen ‘Kennis Nederlandse Maatschappij’ en ‘Orientatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’.

Wil je meer informatie over NT2? Kijk dan eens hier:

College voor Toetsen en Examens

Inburgeren in Nederland (DUO)

Uitgeverij Boom

Aanmelden/meer informatie

Aanmelden of meer informatie?

Wil je je aanmelden voor een NT2-cursus bij Charpentier Dutch Language training. Of wil je meer informatie? Vul dan onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Nederlands staatsexamen NT2 online training
Average rating:  
 0 reviews