Introductie

Taal als kleding
Taal is als kleding; je gebruikt de woorden die bij je passen.

Wat ik mijn leerlingen altijd vertel is dat taal net zoiets is als de kleren die je draagt. Als je een taal leert kies je de woorden die bij je passen net zoals je de kleding draagt die jouw “stijl” is.

Om daar verder op in te haken: ik lever maatwerk. Iedere keer als je een les volgt wordt je kostuum of je jurk naar jouw wensen aangepast en verbeterd. Voor werkkleding gelden andere regels dan voor een smoking uiteraard.

Over mij

Over mij

Leon Charpentier
Leon Charpentier

Nederlands is mijn moedertaal. Rotterdam is de stad waar ik geboren ben en waar ik nog steeds een appartement heb. Ik geef les vanuit Parijs waar ik samenwoon met mijn vriendin, haar dochters en een Jack Russel.

Hoewel Parijs een geweldige stad is blijft Rotterdam voor mij de mooiste stad van de wereld. Mijn vriendin en haar dochters komen er ook graag. Je kan er bijvoorbeeld uitstekend winkelen. Ook zijn er leuke restaurants. Als het mooi weer is zijn de terrasjes aan de Oude Haven heerlijk om een hapje te eten of te drinken.

Lesgeven in mijn moedertaal is echt een passie voor mij. Het is geweldig om mensen te helpen en altijd weer een feest als een cursist slaagt. Het is geweldig om iets te doen wat ik leuk vind en tegelijk zinvol bezig te zijn.

Kwalificaties en ervaring

Kwalificaties en ervaring

Ik heb Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd op de Universiteit in Leiden. Daar heb ik tijdens mijn studie ook gewoond. In 1992 ben ik afgestudeerd en besloot ik weer in Rotterdam te gaan wonen.

In Rotterdam ben ik begonnen als docent Nederlands op een middelbare school. Dat heb ik vijf jaar gedaan. Vervolgens ben ik een aantal jaren in de automatisering gaan werken, maar het onderwijs bleek mij meer te trekken.

In 2003 ben ik begonnen als docent NT2 bij een klein taalbureau. In de avonduren werkte ik op een reguliere school. In 2005 werd de inburgeringswet ingevoerd. Sindsdien heb ik tientallen cursisten met succes naar hun examens begeleid.

Ik heb voor veel verschillende instituten gewerkt. ROC’s (regionale opleidingscentra) en particuliere bedrijven. Als zelfstandig ondernemer heb ik gewerkt onder de naam InBurgerKing.

Ik heb voor veel verschillende nationaliteiten gewerkt. Mensen van Turkse komaf, Marokkanen, Pakistanen, chinezen enz. Deze mensen moeten als ze zich in Nederland willen vestigen het Inburgeringsexamen doen. Behalve de Nederlandse taal moeten zij zich ook verdiepen in de Nederlandse cultuur en de Nederlandse maatschappij. Dit geld voor alle niet-westerse allochtonen.

Voor westerse immigranten gelden andere regels. Zij hoeven niet in te burgeren. Ik heb veel Poolse mensen Nederlands geleerd, vaak op locatie in het bedrijf waar zij werkten.

Ik heb ervaring met het lesgeven van niveau A2 tot en met C2. Als je in Nederland een opleiding wil volgen moet je eerst het Staatsexamen afleggen. Dit kan op niveau B1 of B2. Ik heb diverse examentrainingen gegeven aan voornamelijk Poolse mensen.

Manier van lesgeven

Manier van lesgeven

Ik heb een informele manier van lesgeven; ik wil dat je als cursist met plezier mijn lessen volgt. Op die manier heb ik tenminste ook lol.

Wat ik wel belangrijk vind is dat er hard gewerkt wordt. Hoe eerder jij je examens haalt of het gewenste resultaat bereikt hoe beter.

Ik heb de beschikking over diverse lesmethodes. Afhankelijk van jouw niveau en wensen stellen we een programma samen. Het komt er op neer dat ik maatwerk lever.

Als je inburgeraar bent heb ik de beschikking over een website waar ik zelf aan meewerk. De e-cademie. Hiermee wordt je op een efficiente manier klaargestoomd voor het inburgeringsexamen.

Contact