Ook Nederlandse maatschappij op NT2-examen

Wil je een NT2-diploma halen? Dan moet je vanaf 1 januari 2015 ook examen doen in ‘Kennis Nederlandse Maatschappij’ en ‘Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’.

Dit laatste is besloten om inburgeraars meer inzicht te geven in hoe ze in Nederland aan werk kunnen komen. Het moet voor deze inburgeraars de kans vergroten dat zij ook daadwerkelijk een baan kunnen vinden.

Het College voor Toetsen en Examens zegt hierover het volgende: ,,Werd de inburgeraar vóór 2015 inburgeringsplichtig? Dan hoeft hij alleen het Staatsexamen NT2 te doen. Als hij slaagt, krijgt hij het diploma Staatsexamen NT2 en is hij ingeburgerd. Werd hij na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig? Dan doet hij naast de vier examenonderdelen van het Staatsexamen NT2 (spreken, schrijven, lezen, luisteren) nog de twee examenonderdelen van het nieuwe KNM-examen. Slaagt hij voor deze examens, dan krijgt hij het diploma Staatsexamens NT2 en het inburgeringsdiploma.”

Het examenonderdeel ‘Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt’ zal vanaf 1 januari 2015 een mondeling examen zijn (dus niet schriftelijk). Ook zal er een portfolio gemaakt moeten worden die bij het examen getoond wordt aan de examinator. Het examen ‘Kennis Nederlandse Maatschappij’ is een examen die op de computer gemaakt wordt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.