Wat is het?

Wat is het inburgeringsexamen?

Het inburgeringsexamen is het examen waarmee je in Nederland officieel kan inburgeren. Eigenlijk bestaat het inburgeringsexamen uit twee onderdelen; het ‘basisexamen inburgering‘ (inburgeringsexamen buitenland) en het ‘inburgeringsexamen‘ (inburgeringsexamen in Nederland).

1. Basisexamen Inburgering (A1-taalniveau):

Het basisexamen inburgering moet je halen vóórdat je naar Nederland komt. Dit examen is verplicht voor iedereen van 18 jaar oud tot 65 jaar oud die zich langer dan drie maanden in Nederland wil vestigen. Er zijn uitzondering voor bepaalde nationaliteiten en bepaalde omstandigheden. Kijk hiervoor op deze website van de Nederlandse overheid.

Het examen wordt gedaan in je eigen land via de computer, meestal op de ambassade of een consulaat-generaal. Je moet er dus zelf voor zorgen dat je de juiste stof leert. Misschien dat er lessen bij jou in de buurt zijn, of misschien leer je liever zelfstandig. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om les te krijgen via SKYPE van Leon Bel me! - Leon Charpentier. Leon weet precies wat je moet leren om het examen te halen.

Het basisexamen inburgering bestaat uit drie onderdelen;

 1. Kennis van de Nederlandse samenleving
 2. Spreekvaardigheid op A1-niveau
 3. Leesvaardigheid op A1-niveau

www.naarnederland.nl is de officiële website van de Nederlandse overheid met informatie over het basisexamen inburgering.

2. Inburgeringsexamen (A2-taalniveau):

Het inburgeringsexamen wordt in Nederland gedaan en is bedoeld om je te laten ‘inburgeren’. Na het halen van je “inburgeringsdiploma” mag je in principe in Nederland blijven wonen. Het inburgeringsexamen is vooral bedoeld om er voor te zorgen dat je je in Nederland kunt redden. Je leert er over de Nederlandse cultuur en samenleving en je leert de Nederlandse taal op A2-niveau, wat genoeg is om dagelijkse gesprekken te voeren op basisniveau.

Het inburgeringsexamen bestaat sinds 1 januari 2015 uit de volgende onderdelen:

 1. Lezen (A2-niveau)
 2. Luisteren (A2-niveau)
 3. Schrijven (A2-niveau)
 4. Spreken (A2-niveau)
 5. Kennis Nederlandse Maatschappij
 6. Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt

Wat kan ik er mee?

Wat kan ik met mijn inburgeringsdiploma?

Het inburgeringsdiploma is een vereiste als je langer dan drie maanden in Nederland wilt wonen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor gezinshereniging of als je wil trouwen met iemand uit Nederland. Ook moet je het inburgeringsdiploma halen als je wil naturaliseren (als je een Nederlands paspoort wilt aanvragen).

Normaal gesproken moet je je inburgeringsdiploma binnen drie jaar halen. Lukt dit niet dan riskeer je de kans op een boete, of zijn er gevolgen voor je verblijfsvergunning. Begin dus op tijd met leren.

Wat moet ik nog meer weten?

Wat moet ik nog meer weten?

Als je vóór 1 januari 2015 inburgeringsplichtig bent geworden, dan bestaat het inburgeringsexamen voor jou uit vijf onderdelen;

 1. Schrijven
 2. Lezen
 3. Luisteren
 4. Spreken
 5. Kennis Nederlandse Maatschappij

Ben je na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig geworden, dan bestaat jouw examen uit zes onderdelen;

 1. Schrijven
 2. Lezen
 3. Luisteren
 4. Spreken
 5. Kennis Nederlandse Maatschappij
 6. Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

Voor elk onderdeel doe je één examen. Als je alle examens hebt gehaald dan krijg je je inburgeringsdiploma.

Aanmelden/info

Aanmelden of informatie aanvragen?

Wil je je aanmelden voor een inburgeringscursus op A2-niveau bij Charpentier Dutch Language training. Of wil je meer informatie? Vul dan onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Nederlands inburgeringsexamen online training
Average rating:  
 0 reviews